Regen, kou, soms temperaturen onder het vriespunt en wellicht zelfs sneeuw: fietsen in de winter is lastiger. Je bent minder goed zichtbaar, je hebt minder grip op de weg en de accu van je elektrische (bak)fiets is nogal gevoelig voor kou. Er zijn een aantal dingen waar je als fietser rekening mee moet houden. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet voor het behoud van je elektrische (bak)fiets en om veilig te blijven fietsen in de winter.
Accu en display
In de winter is extra aandacht voor de accu en display van je elektrische (bak)fiets belangrijk! Houd rekening met de volgende punten wanneer je de (bak)fiets in de winter gebruikt. De elektrische (bak)fiets droog weg zetten wanneer je deze niet gebuikt. Continu vocht op en rondom de accu en display kan tot problemen leiden. Als er geen ruimte is om de elektrische (bak)fiets binnen te zetten gebruik dan een kwalitatief goede opberghoes zodat de (bak)fiets niet continu aan vocht wordt blootgesteld.
Bewaar de accu bij een temperatuur van minimaal 10 graden Celsius: De actieradius van een elektrische (bak)fiets in de winter is kleiner dan in de zomer. Dat komt door de invloed van de lagere temperatuur op de capaciteit van de accu. Aangeraden wordt om de accu op een plek te bewaren waar de temperatuur niet onder de 10 graden Celsius komt.
Gebruik je je elektrische (bak)fiets in de winter niet? Ga dan zorgvuldig om met de accu. Het advies luidt de accu op te bergen op een droge plek van rond de 10 graden Celsius. En dan het liefst met een halfvolle lading. De accu mag hierbij niet gekoppeld zijn aan de oplader.
Schoonmaken van de elektrische (bak)fiets én de bewegende onderdelen
Vooral in de winter is het belangrijk om jouw elektrische (bak)fiets met enige regelmaat van een grondige schoonmaakbeurt te voorzien.
Het pekel, de mix van sneeuw en strooizout, kan het frame van je (bak)fiets flink aantasten. Het is dus belangrijk dat je de (bak)fiets na een fietstocht door de sneeuw schoonmaakt met water en afneemt met een droge doek.
De bewegende onderdelen van de elektrische (bak)fiets hebben eveneens aandacht nodig. Loop regelmatig alles goed na en draai alle bouten en moeren weer even goed aan. Reinig de fietsketting met een ontvetter en maak de ketting schoon om vervolgens in te smeren met smeermiddel. Voor de trapas en naven gebruik je lagervet, en bouten en moeren smeer je in met vaseline. Het is belangrijk om alles in te vetten en in te smeren, om zo roest te voorkomen.
Controleer de remmen
De remmen van je elektrische (bak)fiets zijn van essentieel belang in de winter. De remweg is langer wanneer de wegen nat of glad zijn. Houd hier rekening mee en controleer regelmatig je remmen. Zijn de remblokken versleten? Vervang deze dan voor nieuwe. Stel je trommelrem of schijfrem regelmatig af zodat de remmen goed blijven werken.
Stand van het zadel
Een tip is om in de winter het fietszadel net even iets lager te zetten. Zo kun je gemakkelijk en snel met je voeten bij de grond als dat nodig is.