7 tips veilig naar school fietsen

 

fietsen

Nu het langzaam weer voorjaar wordt gaan steeds meer kinderen op de fiets naar school. Dat kan onwennig zijn voor de kinderen maar ook zeker voor de andere weggebruikers. Extra alert zijn in deze situatie is erg belangrijk.

Hierbij 7 tips om veiliger naar school te fietsen:

  1. Neem thuis vooraf de basis verkeersregels goed door.
  2. Kies een veilige en vaste route naar school.
  3. Oefen de route op een rustige dag een paar keer met het kind.
  4. Neem schooltassen en andere bagage veilig mee.
  5. Zorg ervoor dat de fiets veilig en in orde is.
  6. Geef zelf altijd het goede voorbeeld.
  7. Houdt rekening met de leeftijd van het kind.

 

Een aantal basis verkeersregels zoals benoemd bij tip 1 zijn: hand uitsteken bij het afslaan. Kijk altijd even achterom voordat je afslaat. Niet naast een auto, bus of vrachtwagen gaan rijden. Leg uit wat de dodehoek van een auto, bus en vrachtwagen is. Geen muziek, telefoon en app-en op de fiets. Stoppen voor het rode stoplicht. etc.

 

Wat kunnen kinderen op welke leeftijd in het verkeer?

Kinderen tot 4 jaar kunnen nog geen situaties inschatten. Zo kunnen ze oversteken zonder te kijken en soms onvoorspelbaar reageren.  Ze kunnen wel leren van wat ouders kort benoemen. Bijvoorbeeld  benoem stoppen, knopje drukken en groen dan mag je pas oversteken.

Kinderen van 4 tot 8 jaar kunnen de taak ‘oversteken’ aan, maar uitsluitend wanneer ze nadrukkelijk de opdracht hebben gekregen dit te doen. Je kunt het verkeersbewustzijn van je kinderen spelenderwijs vergroten. Door onderweg zo nu en dan een vraag te stellen. 

Kinderen van 8 tot 9 jaar kunnen gevaren niet vooraf zien aankomen. Hun aandacht wordt nog gauw afgeleid door zaken die ze interessanter vinden dan het verkeer. Een negenjarige kijkt meestal recht voor zich uit, als door een tunnel en heeft dus nog niet echt veel overzicht. Het is dus belangrijk dat hij of zij zichzelf aanleert om extra goed te kijken.

Kinderen van 10 tot 12 jaar kunnen ondanks dat ze nog niet volledig fiets vaardig zijn best zelfstandig naar school fietsen. Voor deze kinderen zijn de 7 tips om veilig naar school te fietsen ontzettend belangrijk om goed toe te passen.

schoolfietsen

 

Goedkope kinderfiets kopen? Bij Voordeelfiets.nl bent u aan het juiste adres. Wit u een jongensfiets kopen of meisjesfiets kopen? Kijk op de productpagina's.

Ook voor goedkope heren-, dames- en moederfietsen bent u bij Voordeelfiets.nl aan het juiste adres! Een herenfiets kopen, damesfiets kopen of een moederfiets kopen doet u bij Voordeelfiets.nl!